Wat is Tor?

Tor is de afkorting van The Onion Router, een speciaal netwerk dat gebruikers anonimiseert. Er is een browser beschikbaar, de Tor Browser, waarmee je toegang kunt krijgen tot dit netwerk. Simpel gezegd kun je met Tor anoniem surfen, geblokkeerde websites bezoeken en via het eigen netwerk van Tor naar websites die eindigen op .onion surfen. Deze websites zijn niet via een normale browser te bezoeken. De dienst wordt gebruikt door mensen die bezorgd zijn over privacy en door dissidenten in landen als China, waar veel sites geblokkeerd zijn. De browser is de afgelopen tijd erg populair geworden door alle onthullingen rondom de afluisterpraktijken van overheden. Na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden is het Tor-gebruik explosief toegenomen. De Amerikaanse geheime dienst NSA zouden Tor-gebruikers extra in de gaten houden en de Russische overheid biedt 85.000 euro aan onderzoekers die het lukt om gegevens te bemachtigen van Tor-gebruikers. Ook de NSA wilde Tor kraken, maar dat lukte de inlichtingendienst niet.

Door wie is Tor gemaakt?

De originele technologie achter Tor is ontwikkeld met steun van de Amerikaanse marine en DefenseAvanced Research Projects Agency (DARPA). In 2002 werd de eerste versie van Tor uitgebracht, die voornamelijk bedoeld was om informatie van gebruikers te verbergen en beschermen voor grote bedrijven. Ook de Electronic Frontier Foundation (EFF), een organisatie die opkomt voor internetvrijheid, heeft het Tor-project financieel ondersteund. Het huidige Tor-netwerk wordt onderhouden door de nonprofit-organisatie The Tor Project, die bestaat uit enkele vaste werknemers en veel vrijwilligers. Deze vrijwilligers helpen mee aan het ontwikkelen van de Tor-software en leveren servers voor gebruik in het Tor-netwerk.

Wat kun je met Tor?

Tor wordt voornamelijk gebruikt om anoniem te surfen. De internetgebruiker kan met Tor zijn echte ip-adres verbergen, waardoor websites via cookies geen profiel van de gebruiker kunnen samenstellen. De cookies worden immers gekoppeld aan een ander ip-adres dan dat van jouw computer. Ook wordt Tor gebruikt om in te loggen op websites waar normaliter het ip-adres wordt opgeslagen, waardoor het niet mogelijk is om de gebruiker te traceren. Als je bijvoorbeeld bij Twitter inlogt, wordt jouw ip-adres opgeslagen. Als je met Tor bij Twitter inlogt, wordt het ip-adres van Tor opgeslagen dat niet aan jouw originele ip-adres is te koppelen.

tor

Anoniem surfen is interessant voor onder andere journalisten, advocaten en rechercheurs, die allen hun identiteit verborgen willen houden. Daarnaast is Tor populair in landen waar websites worden geblokkeerd en dissidenten worden vervolgd, zoals China, Rusland of Syrië. Door het gebruik van Tor kunnen zij de firewall van hun overheid omzeilen en anoniem verschillende diensten gebruiken. Naast anoniem surfen biedt Tor ook zijn eigen netwerk met webadressen die eindigen op ‘.onion’. Deze websites, die niet door zoekmachines worden geïndexeerd en ook niet via een normale browser te bereiken zijn, worden het ‘deep web’ genoemd.